Tegoroczne święta wielu marynarzy PŻM spędza w tak bardzo odległych rejonach świata jak Japonia, Gwinea czy Brazylia. Bez
względu na miejsce pobytu na pokładach nie zabraknie jednak świątecznych potraw i akcentów.
Marynarze ze statku ms "Solidarność" spędzają święta w chińskim porcie Ningbo, załoga ms "Dorine
" w stolicy Japonii - Tokio. Świeżo zamustrowana obsada najnowszego statku PŻM - ms "Polesie" - w Wigilię miała opuścić chińską stocznię Xingang i wyruszyć w długą podróż przez Pacyfik, po drodze
zatrzymując się w koreańskim porcie Yosu.
Na otwartym Atlantyku będzie obchodzić Boże Narodzenie załoga ms "Isadora". Co ciekawe, statek ten wypłynął w świąteczny rejs z portu Świętego Mikoła (San
Nicolas) w Argentynie. Teraz płynie w kierunku Guayaąuil w Ekwadorze. Także na tym oceanie znajduje się załoga panamaksa "Szare Szeregi", który po załadunku w porcie Kamsar w Gwinei płynie w kierunku
Europy. Na Atlantyku jest też inny PZM-owski pana-maks - "Legiony Polskie", który płynie do Świnoujścia z 62 tysiącami ton amerykańskiego węgla załadowanego w porcie Mobile dla polskich zakładów
koksowniczych. Na redę świnoujskiego portu jednostka powinna dopłynąć 3 stycznia.
Statek ms "Kociewie", który w swoim dziewiczym rejsie niedawno uratował dwóch rozbitków na Pacyfiku, na święta
znajdzie się w Barcelonie. Na prawdziwie zimową aurę nie mogą narzekać marynarze ze statku ms "Warmia", którzy Boże Narodzenie spędzają za kręgiem polarnym w norweskim Narwiku. Dla odmiany załoga ms
"Podlasie" znajdzie się w tym czasie w tropikalnych warunkach - w porcie Matanzas na rzece Orinoko. Na brak ciepła w brazylijskim porcie Paranagua nie mogą też narzekać marynarze ms "Pomorze". W
krajach arabskich - Egipcie i Libii - święta spędzą załogi ms "Ziemia Zamojska" oraz ms "Ros".
Najbardziej polskim portem, poza krajem, będzie w tym roku Nowy Orlean, w którym znajdą się
załogi: ms "Kopalnia Halemba", ms "Nogat", ms "Roztocze" oraz ms "Wisła". W Polsce święta spędzą załogi ms "Rega" (w Świnoujściu) oraz ms "Kujawy" (w Gdyni).
- Tradycyjnie na
statkowym wigilijnym stole znaleźć możemy 12 potraw, m.in. barszcz z uszkami, śledzie w różnej postaci, wszelakie gatunki ryb, kapusta z grzybami i wiele innych dań - wylicza Krzysztof Gogol, rzecznik
prasowy PŻM. - Są też tradycyjne polskie ciasta wypieczone w statkowym piecu: sernik, makowiec czy ciasta drożdżowe. W mesie nie może zabraknąć choinki, żywej - jeśli pozycja geograficzna statku pozwala
taką zdobyć - lub sztucznej, która jest w stałym wyposażeniu każdego ze statków.