Sklep    |  Mapa Serwisu    |  Kontakt   
 
Baza Firm
Morskich
3698 adresów
 
Zaloguj się
 
 
Szybkie wyszukiwanie
Szukanie zaawansowane
Strona głównaStrona główna
Wszystkie artykułyWszystkie artykuły
<strong>Subskrybuj Newsletter</strong>Subskrybuj Newsletter
 

  Informacje morskie. Wydarzenia. Przetargi
Wydrukuj artykuł

Ile ryby w rybie

Kurier Szczeciński, 2009-02-16
Co czwarta trafiająca na nasz stół konserwa, marynata lub pasta rybna nie spełnia norm jakościowych albo różni się od tego, co deklaruje producent. Często spotykanym uchybieniem jest zawyżanie zawartości tańszych składników kosztem samych ryb. Rybnym produktom na naszym rynku postanowiła bliżej się przyjrzeć Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Jej kontrola przeprowadzona została w 52 firmach, czyli u prawie 60 proc. podmiotów zarejestrowanych w wojewódzkich inspektoratach tej instytucji. Nieprawidłowy skład produktów został wykryty w prawie 25 proc. skontrolowanych partiach towarów o łącznej masie 16 ton. Najwięcej zastrzeżeń dotyczyło marynat rybnych, ale inspekcja miała też uwagi do konserw i past rybnych. Najbardziej charakterystycznym uchybieniem była niższa od deklarowanej zawartość mięsa ryb w produkcie. Ten problem pojawił się w przypadku 19 partii, marynat rybnych i trzech partii konserw. Zdaniem inspekcji, zaniżanie zawartości ryb, przy równoczesnym zawyżaniu zawartości innych tańszych składników, może świadczyć o stosowaniu nieuczciwych praktyk handlowych. Zostały też stwierdzone przypadki zbyt małych ilości dodatków warzywnych, soli, tłuszczu czy zalewy. Były one prawdopodobnie efektem nieprzestrzegania procesu technologicznego. Ponad połowa przebadanych partii towarów była nieprawidłowo oznakowana. Na opakowaniach produktów rybnych brakowało informacji o procentowej zawartości poszczególnych składników, jak np. mięso ryb i dodatki warzywne. Niektóre oznakowania, np. dwie różne masy netto, mogły nawet wprowadzać konsumentów w błąd. Na niektórych puszkach czy słoikach informacje podawane były zbyt małą, trudną do odczytania czcionką. Zdarzało się też, że brakowało niezbędnych danych identyfikujących producenta. Inspektorzy stwierdzili, że dwie firmy magazynują produkty rybne w niewłaściwych warunkach. Jedna miała nieaktualną legalizację wag wykorzystywanych do paczkowania ryb. W efekcie kontroli inspekcja nałożyła na firmy 35 mandatów i wydała 55 różnych decyzji administracyjnych, które nakazują prawidłowe oznaczenie towaru, a nawet (9 przypadków) jego zniszczenie. Były też cztery decyzje zakazujące wprowadzania produktów rybnych do obrotu.
 
(mak)
Kurier Szczeciński
 
Strona Główna | O Nas | Publikacje LINK'a | Prasa Fachowa | Archiwum LINK | Galeria
Polskie Porty | Żegluga Morska | Przemysł okrętowy | Żegluga Śródlądowa | Baza Firm Morskich | Sklep | Mapa Serwisu | Kontakt
© LINK S.J. 1993 - 2024 info@maritime.com.pl