Sklep    |  Mapa Serwisu    |  Kontakt   
 
Baza Firm
Morskich
3698 adresów
 
Zaloguj się
 
 
Szybkie wyszukiwanie
Szukanie zaawansowane
Strona głównaStrona główna
Wszystkie artykułyWszystkie artykuły
<strong>Subskrybuj Newsletter</strong>Subskrybuj Newsletter
 

  Informacje morskie. Wydarzenia. Przetargi
Wydrukuj artykuł

Marynarskie święta

Kurier Szczeciński, 2005-12-23

Uroczyście spędzą święta marynarze frachtowców Polskiej Żeglugi Morskiej, którzy akurat w tych dniach znajdą się daleko od ojczyzny. W Dakarze wigilię będzie spożywać załoga "Diany", natomiast "Szarych Szeregów" - w chińskim Riz Hao. Być może do portów zawiną w okresie świąt marynarze "Kościerzyny", "Warmii" - oba masowce wpłyną 25 do Walencji. Natomiast "Legiony Polskie" i "Generał Grot-Rowecki" spodziewane są we francuskim Rouen. Najdalej od bliskich, bo na otwartym Pacyfiku, znajdzie się załoga"Armii Krajowej", która 29 listopada wyszła z chińskiego Inchon i obecnie znajduje się w długiej podróży do Chile. Zawinie tam dopiero na Nowy Rok - mówi Krzysztof Gogol, doradca dyrektora PŻM. Na Oceanie Indyjskim znajdzie się w czasie Bożego Narodzenia statek "Orlęta Lwowskie", który pokonał Kanał Sueski i płynie do Chin. - Na otwartym Atlantyku, a więc nieco bliżej domu, będą załogi "Solidarności" (w drodze do Dunkierki), "Batalionów Chłopskich" i "Podhala" (w drugi dzień świąt w brazylijskim Santos) - mówi Gogol. Do szczęściarzy mogą siebie zaliczyć marynarze z "Rodła", na którym kończy się remont w Gryfii. W podobnej sytuacji jest załoga "Ziemi Łódzkiej" remontowanej w Gdańsku. 22 grudnia przed północą do Gdańska wejdzie "Ros". Pechowcami będą natomiast marynarze z "Bytomia", który w Wigilię o godz. 14 zakończy w Szczecinie załadunek i wyjdzie w morze. Podobny los spotka "Kopalnię Zofiówka", która wypłynie z Gdańska. Dla tych, którzy spędzą święta na morzu będzie wigilijna kolacja, a potem świąteczne posiłki. W tym czasie statkowy kucharz dwoi się i troi, aby marynarzom nie brakowało tego wszystkiego, co spożywaliby w swoich rodzinnych domach - mówi Gogol. - Tradycyjnie jednak na wigilię w mesie będzie barszcz z uszkami, śledzie w różnej postaci, smażony karp i inne ryby. Wszystko w zależności od tego, gdzie statek ostatnio pobierał prowiant. Będzie też kapusta z grzybami i wiele innych potraw - zapewnia doradca dyrektora PŻM.
 
(kl)
Kurier Szczeciński
 
Strona Główna | O Nas | Publikacje LINK'a | Prasa Fachowa | Archiwum LINK | Galeria
Polskie Porty | Żegluga Morska | Przemysł okrętowy | Żegluga Śródlądowa | Baza Firm Morskich | Sklep | Mapa Serwisu | Kontakt
© LINK S.J. 1993 - 2024 info@maritime.com.pl